אודות שיטת אייקי קרב מגע עמי ניב
אייקי קרב מגע עמי ניב היא אומנות קרב ישראלית המחנכת נגד אלימות רחוב. השיטה פותחה במהלך שנות ה 90 על ידי עמי ניב אשר ראה צורך חיוני לחנך את תלמידיו נגד אלימות פיסית ומילולית ורק לאחר מכן ללמד את החניכים כיצד להגן על עצמם נגד אלימות רחוב.
שיטת אייקי קרב מגע עמי ניב היינה שיטה חינוכית אשר מדגישה עקרונות של כבוד עצמי, כבוד להורים למאמן וכבוד לזולת יחד עם צניעות וסובלנות. ערכים אלו מודגשים באימונים ומשמשים את החניכים גם בחיי היום יום. בשלב מתקדם כשהפנים התלמיד ערכים אלו, יוכל החניך לקבל הבנה עמוקה יותר של שיטת אייקי קרב מגע בפרט ואומנויות לחימה בכלל. מתוך עקרונות אלו, נקראת השיטה “אייקי קרב מגע עמי ניב“. מקור המילה מהשפה היפנית ופירושה “איי” – הרמוניה, “קי” – אנרגיה פנימית ובעברית ראשי תיבות של “אומנות קרב ישראלית”. בנוסף ראה עמי ניב צורך בעמותה שתיתן חסות לאומנויות לחימה שונות הקיימות בארץ אך לא גדולות מספיק להכרה ארצית או הקמת עמותה משלהן.
מבחינה תפיסתית נבדלת אייקי קרב מגע עמי ניב משאר אומנויות הלחימה בכך שהיא משלבת חינוך להרמוניה ,שלוות נפש וסובלנות, יחד עם היכולת להתמודד מול מציאות הרחוב העכשווית הדורשת בשעת הצורך אגרסיביות וטכניקה יעילה. שילוב זה דורש מהמאמן להכין את החניך ברמה טכנית, נפשית ופיזית להתמודדות ברחוב מול תוקף אחד או מספר תוקפים עם כלי נשק חם או קר.
טכניקות ההגנה וההתקפה הנלמדות אייקי קרב מגע עמי ניב בנויות מתנועות טבעיות לאדם, תנועות סיבוביות וקוויות המשלבת מכות ידיים ורגליים עם נעילת מפרקים והטלות. בשלב מתקדם שמה אייקי קרב מגע עמי ניב דגש על כך שכל תרגיל יסתיים כשהתוקף מנוטרל על הקרקע והמתגונן מוכן להמשך קרב מול תוקף או תוקפים נוספים.
כמו כן, נלמדים אייקי קרב מגע עמי ניב טכניקות של שימוש בכלי נשק קרים כגון: מקל קצר או ארוך, אלה וסכין וכן על לימוד התגוננות מפני כלי נשק אלו. בשלב מאוחר יותר, נלמדות טכניקות הגנה נגד כלי נשק חמים כגון: אקדח ורובה. יעילות כל תרגיל נמדדת בעיקר ביכולת ביצוע התרגיל של חלש מול חזק או ילד מול מבוגר.
האימונים אייקי קרב מגע עמי ניב מתמקדים על ארבעה תחומים: שיפור היכולת הטכנית, שיפור היכולת הגופנית, שיפור היכולת הנפשית והדמיות (שילוב של שלושת התחומים יחד).
מבחינה טכנית, המטרה באימון היא להביא את התלמיד ליכולת ביצוע תרגיל באופן לא חשיבתי (אינסטינקטיבי) ובכך לקצר את זמן התגובה שתגובה זו תיתן פתרון יעיל במצבים שונים ברחוב. כדי לשפר את היכולת הגופנית, המוטורית והקורדנטיבית, מתאמנים התלמידים על מיומנויות אקרובטיות בנוסף למיומנויות שונות ובסיסיות לשיפור הכושר הגופני הדרוש לכל תלמיד. שיפור היכולת הנפשית בא לידי ביטוי באימון התלמיד להתמודד מול מצבי לחץ ובכך לשמור על קור-רוח בזמן שבו הוא נדרש להגן על עצמו בזמן אמת.
ולבסוף, שילוב של יכולות אלו יחד מתורגלות בתרגילי הדמיה (סימולציות) שונים, המקבילים למצבים שבהם עלול החניך להיתקל בחיי היום יום. אימוני ההדמיות מביאים את התלמיד ליכולת התמודדות עם מצבי לחץ תוך כדי שליטה עצמית ומענה יעיל ומהיר מול התקפות שונות ברחוב.
במהלך האימונים אייקי קרב מגע עמי ניב ייחשף החניך באופן הדרגתי (בהתאם לרמתו המקצועית), למספר נושאים אשר יעצבו את אופן לימודיו, הגנה עצמית המלמדת את החניך להתגונן בפני התקפה אחת (הגנה, התקפה וסיום). קרב פנים מול פנים ,לימוד החניך רצף של הגנות והתקפות המתפתחות לקרב.האומנות שבלחימה, פתיחת אופקיו של התלמיד לסגנונות קרב שונים ונקודת ראייה רחבה יותר של אייקי קרב מגע עמי ניב כאומנות לחימה.
אייקי קרב מגע עמי ניב לוחמה בטרור ואכיפת החוק, אימון מתקדם של לוחם להתמודדות עם מצבים מורכבים כגון פעילות חבלנית, חילוץ בני ערובה או מספר תוקפים עם נשק חם. במצבים אלו דרוש שיתוף פעולה של מספר לוחמים ושילוב של טכניקות מתקדמות ואסטרטגיית לחימה הן של הלוחם היחיד והן של הצוות.
אייקי קרב מגע עמי ניב הכרה בינלאומית בנובמבר 1999 על ידי האיגוד העולמי לאומנויות לחימה“ World Union Martial Arts Federations”ומאז החל עמי ניב להפיץ את תורתו ברחבי הארץ והעולם הן בתחום אומנות הלחימה והן בתחום הלוחמה בטרור המוצגת לאנשי יחידות מובחרות ולכוחות הביטחון השונים.